Safety Manager HOV

Rotterdam
Detachering
Nieuw

Functie omschrijving

Jij bent een ervaren safety manager (tram) die de omvang en complexiteit van dit project aankan, kan overzien en managen. Jij zet je expertise en enthousiasme in om samen met de rest van het team te werken aan de uitwerking van het ambitieuze deelproject Hoogwaardig
openbaar vervoer (HOV).

Het project
Op dit moment zitten wij in de planning- en studiefase voor een nieuwe stadsbrug en nieuwe HOV-lijn in Rotterdam. In november 2022 hebben het Rijk en de Rotterdamse regio besloten dat er een nieuwe stadsbrug in Rotterdam komt, tussen Kralingen en Feijenoord. Daarnaast komt er een nieuwe tramlijn – over die brug – tussen Kralingse Zoom en Zuidplein en wordt het evenementenstation bij De Kuip omgebouwd tot een regulier treinstation Stadionpark (waar het HOV mee verknoopt). Het hoogwaardig openbaar vervoer (tram) wordt grotendeels gelijkvloers in de bestaande stad gerealiseerd.

Met het totale project is een investering van ca. 1,3 miljard euro gemoeid. Het project maakt de bouw van 35.000 woningen in de Oostflank van Rotterdam mogelijk en versterkt de sociaaleconomische ontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Er is begin 2024 een Bestuursovereenkomst ondertekend en een projectplan voor de planning- en studiefase opgesteld.

Dit project is één van de grootste investeringen in het stedelijk gebied van Rotterdam sinds de wederopbouw. Het kan dan ook rekenen op grote publieke belangstelling. Veel
Rotterdammers, organisaties of bedrijven worden direct of indirect in hun belangen geraakt door het project. En veel partijen willen graag een bijdrage leveren aan zo’n iconisch project voor Rotterdam en Nederland.


De projectorganisatie
De planning- en studiefase wordt uitgevoerd door de projectorganisatie in opdracht van de
Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Rotterdam.

De projectorganisatie is door de initiatiefnemers belast met de uitvoering van het
Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT)-project en het managen van de raakvlakken met andere projecten in de Oostflank van Rotterdam. Alle initiatiefnemers doen mee in de MIRT planning- en studiefase om deze tot een succes te maken.
De projectorganisatie is verantwoordelijk voor het efficiënt en beheerst (laten) uitvoeren van de uitwerking van de projectopdracht. Het centrale projectteam is ingericht als een Integraal Projectteam volgens het IPM-model; daaronder zijn drie deelprojectteams (Stadbrug en
Oevers, HOV, Stationsomgeving) actief voor de verschillende onderdelen van het project.

Werkzaamheden

Voor het deelproject HOV zoeken we een safety manager tram.
Als safety manager ben je verantwoordelijk voor de coördinatie, advisering en bewaking van alle tram-safety aspecten van het ontwerp, onderzoek en technische raakvlakken van het deelproject HOV. Je werkt vanuit een IPM-team en samen met een team van technisch adviseurs (zoals specialisten op het gebied van constructie, buitenruimte, mobiliteit, spoortechniek, etc.) aan de technische uitwerking van de HOV-lijn. Dit team bestaat uit specialisten vanuit de vier initiatiefnemers en externe experts. Je draagt bij aan het realiseren van de planproducten binnen de kaders van tijd, organisatie, geld, informatie, communicatie en kwaliteit (GOTRICK). Samen met de technisch manager houd je zicht op risico’s en neem je beheersmaatregelen waar nodig.

Je werkt vooral samen met de technisch manager in het deelprojectteam. In dit team wordt de koers bewaakt en zo nodig bijgestuurd. Ook wordt vanuit dit team afstemming verzorgd met andere deelprojecten (inhoud, planning, procedures, besluitvorming) en met diverse stakeholders. Daarnaast stem je ontwerp- en advieswerkzaamheden af met de directeur kwaliteit, integraliteit en techniek, en heb je regelmatig contact met de technisch managers van andere deelprojecten.

Vakgebieden: tram, spoor (systemen), bovenleiding, energievoorziening, tractie, signalering, laagspanning, stationssystemen, centrale systemen, ICT-systemen, systeemveiligheid, veiligheid en gezondheid, openbare en sociale veiligheid.

Het deelproject HOV doorloopt in de planning- en studiefase globaal de volgende stappen:

Stap 1: Systeemkeuze (gereed), netwerkstudie, opstellen ambitiedocument HOV
Stap 2: Voorlopig Ontwerp (VO)
Stap 3: Definitief Ontwerp (DO), projectbeslissing, juridische besluiten
Stap 4: Aanbestedingsdossier

Voor deze stappen zoeken we een ervaren safety manager die het safety management opzet, inricht en aanstuurt. Doel is een aantoonbaar veilige realisatie van de systemen, een integraal veilig ontwerp en het verkrijgen van de Vergunning voor Indienststelling (VVI) volgens de Wet lokaal spoor (WLS).

In de eerste periode ligt de nadruk op het opzetten van een safety managementaanpak, het opstellen van een Risico Inventarisatie (RIE) voor het voorkeursalternatief en het bepalen van maatregelen. In het vervolg doorloop je de fases van de Cenelc-V methodiek binnen de projectfases VO, DO, UO (eventueel ook tijdens uitvoering).

Taken en verantwoordelijkheden:

  • Aansturen en uitvoeren van alle activiteiten die leiden tot het verkrijgen van de VVI.

  • Opzetten van een projectaanpak op het gebied van safety management.

  • Opstellen van een safety management en certificeringsplan, met aandacht voor:

    • Hazard identificatie en management.

    • Vrijgave van nieuwe of aangepaste infraonderdelen en systemen.

  • Aansturen van het safety managementproces, inclusief:

    • Systeemveiligheid

    • Veiligheid en Gezondheid

    • Openbare Veiligheid

    • Security

    • Audits en assessments

    • Faciliteren van de Independent Safety Assessor

    • Faciliteren van benodigde certificeringen, ingebruiknamevergunningen, enz.

    • Opleveren van alle vereiste veiligheidsbewijsvoering

    • Voldoen aan wet- en regelgeving

Afstemming vindt plaats met:

  • Rail-assets beheerder

  • Exploitant

  • Vergunningverlener en diens adviseurs

De opdrachtgever(s)

Je gaat aan de slag bij het Projectmanagementbureau (PMB), onderdeel van het cluster
Stadsontwikkeling (SO) van de gemeente Rotterdam. Bij het PMB managen wij projecten,
processen en programma’s binnen het fysieke domein. Dit varieert van gebiedsontwikkeling, duurzaamheidsopgaven en infrastructurele projecten tot vastgoed- en buitenruimteprojecten. We werken aan projecten in verschillende fasen: van initiatief tot uitvoering, en van kleinschalige projecten tot grootschalige gebiedsontwikkelingen. Wat alle opdrachten gemeen hebben, is hun complexe en integrale karakter.
Bij PMB staan persoonlijke ontwikkeling, kennisdeling, werkplezier en teamwork centraal. Wil je meer weten over PMB? Kijk dan eens op www.werkenvoorrotterdam.nl/project-management-bureau


Onze organisatie
Stadsontwikkeling bouwt aan een sterke economie en een aantrekkelijke woonstad, met hart voor Rotterdam en de mensen die er komen, wonen en werken. Wij initiëren en begeleiden ruimtelijke en economische investeringen in Rotterdam. Daarbij zijn wij zowel publiek
ontwikkelaar als kwaliteitsbewaker. Met gericht verkeersbeleid en een duurzame
infrastructuur houden we Rotterdam bereikbaar. Door regels te handhaven zorgen we dat
Rotterdammers veilig en aangenaam kunnen wonen. Stadsontwikkeling geeft - samen met
private en publieke partners - vorm aan de stad en houdt de stad in vorm.
Projectmanagement-en engineering is mensenwerk. Omdat wij van alle mensen houden,
vinden we het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt zichzelf kan zijn. Wij geloven in de kracht van diverse teams: door gebruik te maken van ieders unieke achtergrond, kennis en
ervaringen maken we Rotterdam voor alle Rotterdammers steeds een beetje beter en mooier.

Omschrijving kandidaat

Als toegewijde professional met een sterke betrokkenheid voor de publieke zaak, ben jij een onmisbare schakel in het realiseren van impactvolle projecten. Je zet je expertise en
enthousiasme in om samen met de betrokken specialisten te werken aan de uitwerking van het ambitieuze deelproject HOV.

Als teamspeler weet je hoe belangrijk samenwerking is, maar je beschikt ook over de
zelfstandigheid en besluitvaardigheid om het project vooruit te stuwen. Jouw innovatieve geest en communicatieve vaardigheden maken je een natuurlijke leider. Je beschikt over sterke leidinggevende capaciteiten die je inzet om integrale projectteams succesvol aan te sturen. Tegelijkertijd werk je zelfstandig en gestructureerd aan geplande producten, waarbij je altijd bereid bent om samen te werken en te bouwen aan gezamenlijke successen.
Kortom: je bent een drijvende kracht achter het deelproject, waarbij je zowel
resultaatgericht als mensgericht te werk gaat. Samen met jouw team zorg je voor een solide basis en een toekomstbestendig resultaat voor de stad.

Functie eisen

• Je hebt minimaal een afgeronde Hbo-opleiding in een technische richting.
• Je hebt kennis van en ervaring met systeemintegratie.
• Kennis van en ervaring met Openbare Veiligheid, Security aspecten, Gezondheidmanagement, m.b.t. realisatie en het gebruik van tram-/lightrailinfrastructuur.
Benoem een referentieproject in het cv uit de afgelopen 3 jaar.
• Je hebt ervaring met werken in multidisciplinaire projectteams.
Benoem een referentieproject in het cv uit de afgelopen 3 jaar.
• Je hebt ervaring met operationele en instandhoudingsprocessen in de realisatie en het gebruik van tram-/lightrailinfrastructuur.

Wensen
• Je hebt kennis van en ervaring met de genoemde vakgebieden, zoals besproken in ‘Jouw functie.’ Dit zal tevens getoetst worden tijdens het verificatiegesprek.
• Je hebt kennis en ervaring met het veiligheidsbeleid tram-en metro van de MRDH.
• Je hebt minimaal 5 jaar ervaring met safety management opgedaan in de afgelopen 7 jaar.
• Je hebt minimaal 5 jaar ervaring met de voorbereiding en realisatie van tram/-lightrailinfrastructuur en de daarbij betrokken systemen.
• Aantoonbare ervaringen in het werken in IPM-teams. Benoem een referentieproject uit de afgelopen 3 jaar.

Extra info

  • Werklocatie: Wilhelminakade 175
  • Startdatum: Z.s.m. Naar verwachting medio augustus 2025
  • Uren per week: 8 – 24 uur. Afhankelijk van de periode en de fase van het project
  • Duur opdracht: 24 maanden
  • Verlengingsopties: 5 x 6 maanden
  • Data voor verificatiegesprek: Week 32/33
  • De aangeboden kandidaat gaat akkoord met detachering.